Perzische kat

De Perzische kat (Perzisch: گربه ایرانی Gorbe Irâni) is een langharig ras van kat, gekenmerkt door zijn ronde gezicht en korte snuit. Het is ook bekend als de “Perzische Longhair” in de Engels-sprekende landen. In het Midden-Oosten zijn ze algemeen bekend als “Iraanse kat” en in Iran staan ​​ze bekend als “Shirazi-kat”. De eerste gedocumenteerde voorouders van de Perzische katten werden omstreeks 1620 vanuit Iran (historisch bekend als Perzië) in Italië geïmporteerd. De precieze geschiedenis van de Perzische kat lijkt een beetje een mysterie te zijn, maar veel van deze langharige katten werden gezien in hiërogliefen. Het verhaal gaat dat deze langharige katten vervolgens in Europa werden geïmporteerd naarmate hun populariteit groeide en de fokkerij plaatsvond in Italië en Frankrijk.

 

De eerste keer…

De Perzische kat werd voor het eerst gepresenteerd tijdens ‘s werelds eerste georganiseerde kattenshow in 1871 in Londen, Engeland, voordat hij begin 1900 zijn weg naar de Verenigde Staten van Amerika bereikte. De fokstandaarden van de Perzische katten hebben altijd gevraagd om een ​​kat met een kort gezicht, maar het is belangrijk op te merken dat de Perzische kat oorspronkelijk een veel langere neus had dan de platgedrukte Perzische katten van nu. Erfelijke polycystische nierziekte komt veel voor in het ras en treft bijna de helft van de bevolking in sommige landen.

In 2015 werd het gerangschikt als de 2e meest populaire ras in de Verenigde Staten volgens de Cat Fanciers ‘Association. De eerste is het exotische ras.

Het is niet duidelijk wanneer langharige katten voor het eerst zijn verschenen, omdat er geen langharige exemplaren van de Afrikaanse wilde kat, de voorouder van de binnenlandse ondersoort, bekend zijn.

 

De overgrootouders van de Perz

De eerste gedocumenteerde voorouders van de Perzische katten werden geïmporteerd uit Khorasan, Iran, in Italië in 1620 door Pietro della Valle, en uit Angora (nu Ankara), Ottomaans rijk (Turkije), in Frankrijk door Nicholas-Claude Fabri de Peiresc op ongeveer hetzelfde tijd. De Khorasan-katten waren grijs gecoat, terwijl die van Angora wit waren.

 

Recent genetisch onderzoek wijst uit dat de huidige Perzische katten niet gerelateerd zijn aan katten uit het Nabije Oosten, maar aan katten uit West-Europa. De onderzoekers verklaarden: “Hoewel de vroege Perzische kat in feite afkomstig is uit Perzië (Iran), heeft de moderne Perzische kat zijn fylogeografische handtekening verloren.”

 

Angora kat vs. Perzische kat

De eerste Perzische kat werd gepresenteerd tijdens de eerste georganiseerde kattenshow, in 1871 in het Crystal Palace in Londen, Engeland, georganiseerd door Harrison Weir. Naarmate exemplaren die dichter bij de latere gevestigde Perzische conformatie lagen, de meer populaire typen werden, werden er pogingen ondernomen om het te onderscheiden van de Angora.] De eerste rasstandaard (toen een lijst met punten van uitmuntendheid genoemd) werd in 1889 uitgegeven door Weir, een promotor van kattenshows. Hij verklaarde dat de Perziër verschilde van de Angora in de staart die langer was, haar voller en grof aan het einde en hoofd groter, met minder puntige oren. Niet alle kattenliefhebbers waren het eens met het onderscheid van de twee soorten, en in het werk The Book of the Cat uit 1903 stelt Francis Simpson dat “de verschillen, kennelijk met nauwelijks verschil, tussen Angora’s en Perzische katten van zo’n fijne aard zijn dat ik moet gratie krijgen als ik de klasse van katten negeer die gewoonlijk Angora wordt genoemd “.

 

Het gebruik van de vacht

Perzische jassen bestaan ​​uit een wollige onderlaag en een lange, behaarde buitenmantel. De vacht verliest in de zomer alle dikke onderwol en alleen het lange haar blijft achter. Het haar op de schouders en het bovendeel van de achterbenen is iets korter. Omgekeerd heeft de Angora een heel andere vacht die bestaat uit lang, zacht haar dat in sloten hangt, “neigt naar een lichte krul of golf op de onderlichamen van het lichaam.” Het haar van de Angora is veel langer op de schouders en achterpoten dan de Perzische, wat Bell als een grote verbetering beschouwde. Bell zegt echter dat de Angora “niet aan de Perzische katten in het hoofd slaagt”, dat Angoras een meer wigvormig hoofd hebben en Perzische katten een aantrekkelijker rond hoofd hebben.

 

Bell merkt op dat Angoras en Perzische katten gekruist zijn, wat resulteerde in een besliste verbetering voor elk ras, maar beweerde dat de langharige kat van 1909 aanzienlijk meer Perzische invloed had dan Angora.

 

Een poppetje waar je van droomt

Het traditionele Perzische, of het poppengezicht Pers, zijn enigszins recente namen voor wat in wezen het oorspronkelijke ras is van de Perzische kat, zonder de ontwikkeling van extreme kenmerken.

 

Fokkers en de CFA

Omdat veel fokkers in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en andere delen van de wereld de Perzische norm anders interpreteerden, ontwikkelden ze in de loop van de tijd het flat-nosed “peke-face” of “ultra” type (zie volgende sectie), als het resultaat van twee genetische mutaties, zonder de naam van het ras van “Perzisch” te veranderen. Sommige organisaties, waaronder de Cat Fanciers ‘Association (CFA), beschouwen het peke-gezichts type tegenwoordig als hun moderne standaard voor het Perzische ras. Zo is de Retronym Traditional Persian gemaakt om te verwijzen naar het oorspronkelijke type, dat nog steeds wordt gefokt, en een afspiegeling is van het hernoemen van de Siamese kat met originele stijl als de traditionele Siamees, om het te onderscheiden van moderne ontwikkelingen met een lang gezicht die simpelweg zijn overgenomen “de Siamees”.

 

Peke-Face (dit komt je bekend voor…)

Aan het einde van de jaren vijftig ontstond er een spontane mutatie in rode en rode tabby Perzische katten voor de “peke-faced” Pers, vernoemd naar de hond met de platte kop Pekingese. Het werd geregistreerd als een apart ras in de CFA, maar viel halverwege de jaren negentig uit de gunst vanwege ernstige gezondheidsproblemen; slechts 98 werden geregistreerd tussen 1958 en 1995. Ondanks dit, fokkers hield van de blik en begon de fokken naar de peke-gezicht kijken. De overdreven accentuering van de kenmerken van het ras door selectief fokken (extreme- of ultratypering genoemd) leverde resultaten op die vergelijkbaar waren met die van de peke-gezichten. De term peke-face is gebruikt om te verwijzen naar de ultragetypeerde Perzische maar het wordt op de juiste wijze alleen gebruikt om te verwijzen naar rode en rode tabby Perzische katten die de mutatie dragen. Een Perzische met een zichtbare snuit in tegenstelling tot een Perzische met zijn voorhoofd, neus en kin in verticale uitlijning, zoals gevraagd door de rasstandaard van CFA in 2007. Hoe korter de snuit, hoe hoger de neus neigt te zijn. Britse normen benadelen Perzische katten wier neusleer zich uitstrekt boven de onderkant van het oog.

Terwijl de blikken van de Perzische katten veranderden, was de standaard van de Perzische rasraad voor de Perzische katten in wezen hetzelfde gebleven. De Perzische rasstandaard is, door zijn aard, enigszins open en gericht op een ronde kop, grote, wijd uit elkaar geplaatste ronde ogen met de bovenkant van het neusleertje niet lager geplaatst dan de onderkant van de ogen. [Benodigde verduidelijking] standaard pleit voor een kort lichaam met korte benen, een brede borst en een rond uiterlijk, alles over het feit dat de ideale Perzische kat “rond” is. Het was pas in de late jaren 1980 dat normen werden gewijzigd om de ontwikkeling van het extreme uiterlijk te beperken. [Nodig citaat] In 2004 werd de verklaring dat muilkorven niet overdreven uitgesproken moeten worden toegevoegd aan de rasstandaard. De normen werden in 2007 opnieuw gewijzigd, deze keer om het platte vlak weer te geven, en er staat nu dat het voorhoofd, de neus en de kin verticaal in lijn moeten zijn.

Bijzondere varianten die je moet weten!

Himalaya

De Himalaya of Colorpoint Longhair is gemaakt door de Perzische met de Siamees te kruisen. Deze kruising introduceerde ook de chocolade en lila kleuren in vast gekleurde Perzische katten.

In 1950 werd de Siamees gekruist met de Perzische om een ​​ras te maken met het lichaamstype van het Perzische maar colorpointpatroon van de Siamees. Het werd Himalayan genoemd, naar andere colorpoint-dieren zoals het Himalaya-konijn. In het Verenigd Koninkrijk werd het ras erkend als het Colorpoint Longhair. De Himalaya stond als een apart ras in de VS tot 1984, toen de CFA het met het Perzische fuseerde, tot het bezwaar van de fokraden van beide rassen. Sommige Perzische fokkers waren niet gelukkig met de introductie van deze kruising in hun “zuivere” Perzische lijnen. De CFA heeft de registratie voor Himalayans zodanig opgezet dat fokkers een Perziër met Himalaya-afkomst kunnen onderscheiden door alleen maar naar het stamboomregistratienummer te kijken. Dit om het voor fokkers die niet willen dat Himalayan-bloed in hun foklijnen gemakkelijk is om individuen te vermijden die, hoewel ze niet noodzakelijkerwijs het colorpointpatroon vertonen, het puntkleuring-gen recessief kunnen dragen. Perzische katten met Himalaya-afkomst hebben registratienummers beginnend met 3 en worden gewoonlijk aangeduid door fokkers als colorpoint-dragers (CPC) of 3000-series katten, hoewel niet alle het recessieve gen daadwerkelijk zullen dragen. De Siamees is ook de bron voor de chocolade en lila kleur in solide Perzische katten.

 

Verwarring? Let op!

De exotische korthaar lijkt qua temperament en type op de Perzische katten, met uitzondering van de korte, dichte vacht. De Perziër werd eind jaren vijftig in het geheim gebruikt door sommige American Shorthair (ASH) fokkers om hun ras te “verbeteren”. De gekruiste look kreeg erkenning in de showring, maar andere fokkers die niet tevreden waren met de veranderingen, hebben met succes aangedrongen op nieuwe rasstandaarden die ASH zouden diskwalificeren die tekenen van kruising vertoonden. Eén ASH-fokker die het potentieel van de Perzische / ASH-kruising zag, stelde voor en slaagde er uiteindelijk in om de CFA ertoe te brengen hen te herkennen als een nieuw ras in 1966, onder de naam Exotic Shorthair. Regelmatig uitkruisen naar het Perzische heeft Exotische Korthaar tot op de dag van vandaag vergelijkbaar gemaakt met Perzië, inclusief temperament en exterieur, met uitzondering van de korte dichte laag. Het heeft zelfs veel van de gezondheidsproblemen van Perzië geërfd. De gemakkelijker te beheren vacht heeft ervoor gezorgd dat de Exotic Shorthair de Perzische persoon van de luie persoon is. Vanwege het regelmatige gebruik van Perzische katten als uitkruising, kunnen sommige exoten een kopie van het recessieve langhaar-gen dragen. Wanneer twee van zulke katten paren, is er kans op een kans van één op vier dat elk nageslacht langharig is. Longhaired Exotics worden door CFA niet als Perzische katten beschouwd, hoewel The International Cat Association hen als Perzische katten accepteert. Andere verenigingen registreren ze als een afzonderlijk Exotisch langhaar ras.

Termen die leuk zijn als kattennamen

Een aantal fokkers produceren kleine gesteelde Perzische katten onder verschillende namen. De algemene termen zijn “speelgoed” en “theekopje” Perzische katten (termen geleend van de hond), maar de afzonderlijke regels worden vaak “palmformaat”, “zak”, “mini” en “pixie” genoemd. Momenteel worden ze niet herkend als een apart ras door grote registers en stelt elke fokker zijn eigen normen voor de grootte. Deze termen worden beschouwd als controversiële of marketing-trucs omdat katten niet de genetische mutaties hebben die honden bezitten om miniatuurversies van zichzelf te produceren, omdat katten een sterk genetisch bufferend mechanisme hebben dat voorkomt dat de genen muteren. Gewetenloze fokkers hebben hun toevlucht genomen tot schadelijke en herhaalde inteelt om kleinere katten te krijgen, wat resulteert in genetisch zwakkere katten met vaak ernstige gezondheidsproblemen en een kortere levensduur.

 

Een perzische kat van zilver?

In de VS was er een poging om de zilveren Perzische te vestigen als een apart ras, de Sterling, maar het werd niet geaccepteerd. Zilveren en gouden Perzische katten worden als zodanig erkend door CFA. In Zuid-Afrika was de poging om het ras te scheiden meer succesvol; de Southern Africa Cat Council (SACC) registreert katten met vijf generaties rasechte Chinchilla als een Chinchilla Longhair. De Chinchilla Longhair heeft een iets langere neus dan de Perzische, resulterend in een gezonde ademhaling en minder oogscheuren. Het haar is doorschijnend met alleen de uiteinden die zwart pigment dragen, een eigenschap die verloren gaat wanneer ze wordt overschaduwd door andere gekleurde Perzische katten. Het oversteken kan ook resulteren in het verliezen van neus- en lipvoering, wat een fout is in de Chinchilla Longhair rasstandaard. Een van de onderscheidingen van dit ras is de blauwgroene of groene oogkleur alleen met kittens met een blauwe of blauw-paarse oogkleur.

 

Populariteit van de Perzische kat

De populariteit van de Perzische (blauwe lijn) in het VK is de afgelopen twee decennia afgenomen. In 2008 was de Pers het meest populaire ras van raskatten in de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk zijn de registratienummers sinds het begin van de jaren negentig afgenomen en verloor de Persian haar eerste plek aan de Britse Korthaar in 2001. Vanaf 2012 was het het zesde meest populaire ras, achter de Britse Korthaar, Ragdoll, Siamees, Maine Coon en birmaans.

 

In Frankrijk daalt de populariteit

In Frankrijk is de Pers het enige ras waarvan de registratie tussen 2003 en 2007 is gedaald en met meer dan een kwart is gedaald.

 

Kenmerken die je nog niet weet

Een Perzisch show-model heeft een extreem lange en dikke vacht, korte benen, een breed hoofd met de oren ver uit elkaar geplaatst, grote ogen en een extreem kortere snuit. Het ras werd oorspronkelijk opgericht met een korte snuit, maar na verloop van tijd is dit kenmerk extreem overdreven geworden, vooral in Noord-Amerika. Perzische katten kunnen vrijwel elke kleur of markeringen hebben.

De Perzische kat wordt over het algemeen beschreven als een stille kat. Het is van nature rustig en past zich vrij goed aan aan het appartementsleven. Himalayans hebben de neiging actiever te zijn vanwege de invloed van Siamezen. In een studie waarin de percepties van katteneigenaren over hun katten werden vergeleken, beoordeelden Perzische katten hoger dan niet-raskatten op nabijheid en genegenheid voor eigenaren, vriendelijkheid tegenover vreemden, netheid, voorspelbaarheid, vocalisatie en fussiness over voedsel.

 

Alle kleuren van de regenboog

De toegestane kleuren in het ras, in de rasstandaarden van de meeste organisaties, omvatten het volledige scala van kattenvachtpatronen.

De Cat Fanciers ‘Association (CFA) van de Verenigde Staten groepeert het ras in vier divisies van het vachtpatroon, maar anders: vast, zilver en goud (inclusief chinchilla en gearceerde varianten en geblauwde subvariëteiten), gearceerd en rook (met verschillende variaties van elke, en een derde sub-categorisatie genaamd shell), tabby (alleen klassiek, makreel en gepatched [gespot], in verschillende kleuren), partikleur (in vier klassen, schildpad, blauw-crème, chocolade tortie en lila-crème, gemengd met andere kleuren), calico en tweekleurige (in ongeveer 40 variaties, in grote lijnen geclassificeerd als calico, verdunde calico en tweekleurige kleur), en Himalayan (wit tot fawn lichaam met puntkleuring op de kop , staart en ledematen, in verschillende tinten). CFA-basiskleuren zijn wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolade en lila. Er zijn ongeveer 140 met de naam CFA vachtpatronen waarvoor de Himalaya kwalificeert, en 20 voor de subpopulatie van de Himalaya. [33] Deze vachtpatronen omvatten vrijwel alle die door CFA voor katten in het algemeen worden herkend. Perzische katten die in het meer gedetailleerde systeem van TICA zijn toegestaan, zouden waarschijnlijk worden geaccepteerd in CFA’s, eenvoudigweg met een meer algemene naam, hoewel de organisaties geen rassenregisters combineren.

 

Ogen liegen niet

Oogkleuren variëren sterk en omvatten mogelijk blauw, koper, blauw en koper met oneven ogen, groen, blauwgroen en hazelaar. Verschillende categorieën TICA- en CFA-jastypen worden geleverd met specifieke oogkleurvereisten.

 

Verzorging van de perzische kat

Huisdierenverzekeringsgegevens uit Zweden leggen de mediane levensduur van katten uit de Perzische groep (Perzische katten, Chinchilla, Himalaya en Exotisch) op iets meer dan 12,5 jaar. 76% van deze groep leefde tot 10 jaar of meer en 52% leefde tot 12,5 jaar of meer. [43] Gegevens van veterinaire klinieken uit Engeland tonen een gemiddelde levensduur van 12-17 jaar, met een mediaan van 14,1.

De moderne brachycefalische Perziër heeft een grote, afgeronde schedel en een verkort gezicht en neus. Deze gezichtsvorm maakt het ras gevoelig voor ademhalingsmoeilijkheden, huid- en oogproblemen en geboortemoeilijkheden. Anatomische afwijkingen geassocieerd met brachycefale rassen kunnen kortademigheid veroorzaken. Misvormde traankanalen veroorzaken epiphora, een overloop van tranen op het gezicht, wat gebruikelijk is maar vooral cosmetisch. Het kan echter door andere, meer ernstige omstandigheden worden veroorzaakt. Entropion, het naar binnen vouwen van de oogleden, zorgt ervoor dat de wimpers tegen het hoornvlies wrijven en kan leiden tot scheuren, pijn, infectie en schade aan het hoornvlies. Op dezelfde manier groeien trichiasis van het bovenooglid of trichiasis in de oogplooi, wimpers / haar van het ooglid en haar van de neus die dicht bij het oog vouwen op een manier die tegen het hoornvlies wrijft. Dystocia, een abnormale of moeilijke bevalling, komt relatief veel voor in Perzische katten.] Bijgevolg is het aantal doodgeborenen hoger dan normaal, variërend van 16,1% tot 22,1%, en een studie uit 1973 zet de sterfte onder kitten (inclusief doodgeborenen) op 29,2%.

Als gevolg van het BBC-programma Pedigree Dogs Exposed, zijn kattenkwekers ook onder druk komen te staan ​​van veterinaire en dierenwelzijnsorganisaties, met de Perzische kat uitgekozen als een van de rassen die het meest zijn getroffen door gezondheidsproblemen. Voorstanders van dierenwelzijn hebben veranderingen voorgesteld om normen te kweken om ziekten te voorkomen die worden veroorzaakt door over- of ultratypering, en het verbieden van het fokken van dieren buiten de ingestelde grenzen. Afgezien van de GCCF-standaard die hoge neuzen beperkt, vereisen TICA en FIFe-normen dat de neusgaten open zijn, waarbij FIFe stelt dat de neusgaten “vrije en gemakkelijke luchtpassage” moeten toestaan. De dierenwelzijnswet van Duitsland verbiedt ook het fokken van brachycefalische katten waarbij het topje van de neus hoger is dan de onderste oogleden.

 

Hartaandoening

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een veel voorkomende hartaandoening bij alle katten. Het is erfelijk in de Maine Coon en de Amerikaanse korthaar, en waarschijnlijk de Perzische. De ziekte veroorzaakt verdikking van de linker hartkamer, wat in sommige gevallen kan leiden tot een plotselinge dood. Het heeft de neiging mannen en individuen van middelbare leeftijd te beïnvloeden. Gerapporteerde incidentie in Perzische katten is 6,5%.

De leeftijd bij de eerste hartgebeurtenis was significant lager in Maine Coons (2,5 jaar) ten opzichte van andere rassen (7 jaar). In Sphynx was de leeftijd op het moment van de diagnose 3,5 jaar. Met betrekking tot de plotse dood stierven Maine Coon-katten jonger dan andere rassen. Er zijn geen plotselinge sterfgevallen gemeld bij Chartreux en Perzische katten in dit onderzoek. Plotselinge dood werd waargenomen in slechts 3 rassen – Maine Coon, Domestic Shorthair en Sphynx. Alle katten die langer dan 15 jaar oud waren, waren Domestic Shorthair, Persians of Chartreux.

 

Oogziekte

Progressieve netvliesatrofie is een degeneratieve oogziekte met een autosomaal recessieve wijze van overerving in het Perzisch. Ondanks het geloof van sommige fokkers dat de ziekte beperkt is tot chocolade en Himalaya-lijnen, is er geen duidelijk verband tussen de vachtkleur bij Perzische katten en de ontwikkeling van PRA. Basaalcelcarcinoom is een huidkanker die meestal wordt gezien als een groei op het hoofd, de rug of de borst. Hoewel vaak goedaardige, zeldzame gevallen van maligniteit zich meestal voordoen bij Perzische katten. Blauwe rook Perzische katten zijn vatbaar voor het Chédiak-Higashi-syndroom. Witte katten, waaronder witte Perzische katten, zijn gevoelig voor doofheid, vooral die met blauwe ogen Perzische katten zijn meer vatbaar voor bijwerkingen van ringwormgeneesmiddel Griseofulvin.

 

Uiterlijke verzorging

In deze sectie worden geen bronnen genoemd. Help ons deze sectie te verbeteren door citaten toe te voegen aan betrouwbare bronnen. Niet-geselecteerd materiaal kan worden uitgedaagd en verwijderd. (Maart 2018) (leer hoe en wanneer dit sjabloonbericht moet worden verwijderd)

In een “leeuwenknip” wordt het lichaam van de kat geschoren, waardoor het haar intact blijft op het hoofd, de benen en de punt van de staart. Het kan worden gedaan om gematteerd bont te verwijderen, minder verzorging nodig te hebben, de kat koel te houden bij warm weer of om esthetische redenen.

 

Omdat Perzische katten een lang, dicht vacht hebben die ze niet effectief schoon kunnen houden, moeten ze regelmatig worden verzorgd om matteren te voorkomen. Om hun pels in de beste conditie te houden, moeten ze regelmatig worden geborsteld. Sommigen pleiten ervoor om de katten in water te wassen, hoewel veel Perzische katten zichzelf prima schoonmaken. Een alternatief is om de vacht te scheren. Hun ogen kunnen regelmatig worden schoongemaakt om korstvorming en traankleuring te voorkomen.