brits korthaar karakter

De Britse Korthaar: alles wat je moet weten

De Brits Korthaar is de stamboomversie van de traditionele Britse huiskat, met een opvallend dikke lichaam, dichte vacht en breed gezicht. De bekendste kleurvariant is de “British Blue”, een stevige blauwgrijze met koperen ogen, medium staart, maar het ras is ook ontwikkeld in een breed scala van andere kleuren en patronen, waaronder tabby en colorpoint.

 

Het is een van de oudste bekende kattenrassen, waarschijnlijk afkomstig van Europese huiskatten die door de invallende Romeinen in de eerste eeuw na Christus in Groot-Brittannië zijn ingevoerd. In moderne tijden blijft het het meest populaire stamboom ras in zijn geboorteland, zoals geregistreerd door de Britse Governing Council van de Cat Fancy (GCCF).

 

Goedaardig

De goedaardige uitstraling en het relatief rustige temperament van het ras maken het tot een frequente mediaster, met name als inspiratie voor John Tenniel’s beroemde illustratie van de Cheshire Cat uit Alice in Wonderland. Het profiel van de kattenliefhebbersvereniging luidt: “Wanneer gracelessness wordt waargenomen, is de Britse korthaar behoorlijk in verlegenheid gebracht, snel herstellende met een ‘Cheshire cat smile'”.

 

Rome

De oorsprong van de Britse Korthaar stamt waarschijnlijk uit de eerste eeuw na Christus, waardoor het een van de oudste identificeerbare kattenrassen in de wereld is] Men denkt dat de binnenvallende Romeinen aanvankelijk Egyptische huiskatten naar Groot-Brittannië brachten; deze katten zijn vervolgens gekruist met de lokale Europese wilde katpopulatie. Door de eeuwen heen ontwikkelden hun van nature geïsoleerde afstammelingen zich tot opvallend grote, robuuste katten met een korte maar zeer dikke vacht, hoe beter ze bestand zijn tegen de omstandigheden op hun geboorteland. Gebaseerd op de representaties van kunstenaars, is de moderne Britse korthaar in wezen niet veranderd van dit oorspronkelijke type. Een vroeg voorbeeld van de “Engelse soort” Blauwe Korthaar, uit het Boek van de Kat van Frances Simpson, 1903

 

Fokken van bijzondere varianten

Selectief fokken van de beste voorbeelden van het type begon in de negentiende eeuw, met de nadruk op de ontwikkeling van de ongebruikelijke blauwgrijze variant genaamd “British Blue” of “English type” (om het te onderscheiden van het meer prima uitgebeende “Russische type” ) met name. Sommige bronnen crediteren de Britse kunstenaar en baanbrekende kattenliefhebber Harrison Weir met het oorspronkelijke concept om het ras te standaardiseren; anderen suggereren dat een groep fokkers mogelijk betrokken is geweest. De nieuwe Britse Korthaar was te zien op de allereerste kattenshow, georganiseerd door Weir en gehouden in het Crystal Palace in Londen in 1871, en genoot grote initiële populariteit.

 

Tegen de jaren 1890, echter, met de komst van de nieuw geïmporteerde Perzische en andere langharige rassen, was de Brits Korthaar uit de gratie geraakt, en het fokbestand was door de Eerste Wereldoorlog kritiek zeldzaam geworden. Ten minste gedeeltelijk aan verlichten deze, Brits Korthaar fokkers gemengde Perzen in hun bloedlijnen. De aldus geïntroduceerde genen zouden uiteindelijk de basis voor de Britse Longhair worden; in die tijd werden echter alle geproduceerde langharige katten in het Perzische fokprogramma geplaatst. Daar alle katten met de “blauwe” kleur vervolgens samen werden beoordeeld als varianten op een de facto enkel ras, de Blauwe Korthaar, Uitkruising van de Britten met de Blauwe Rus kwam ook veel voor. Een jong Brits blauw mannetje met de koperen ogen die typerend zijn voor katten met ‘blauwe’ vacht.

 

Meest populaire ras

Na de oorlog, in een poging om de rasstandaard te handhaven, besloot de GCCF alleen derde-generatie Perzische / Britse korthaarkruisen te accepteren. Dit droeg bij aan een ander tekort aan zuiver fokbestand door de Tweede Wereldoorlog, op welk moment de Perzisch en Russisch Blauw werden opnieuw in de mix geïntroduceerd. Britse Korthaar fokkers werkten ook met het Franse Chartreux, een ander oud ras, dat hoewel genetisch niet gerelateerd aan de Britse Blue een zeer vergelijkbare kat is in uiterlijk. Na de oorlog werkten fokkers aan het herstel van het echte Britse type en tegen het eind van de jaren zeventig had de kenmerkende Britse korthaar formele erkenning gekregen van zowel de Amerikaanse a (CFA) als de International Cat Association (TICA). Volgens de registratiegegevens van de GCCF in 2013 is het opnieuw het meest populaire pedigreedras in zijn geboorteland.

 

Verschijning en beweging

Een volledig volwassen Britse blauwe reu, die de kenmerkende zware kaken en unieke “heldere” textuur van de vacht laat zien

 

De Britse Korthaar is een relatief krachtig uitziende grote kat, met een brede borst, sterke, dik geplaatste benen met afgeronde poten en een middellang stomp uiteinde. Het hoofd is relatief groot en afgerond, met een korte snuit, brede wangen (het meest opvallend bij volwassen mannen, die de neiging hebben om prominente wangen te ontwikkelen) en grote ronde ogen die diep koperachtig oranje zijn in de Britse Blue en anders variëren in kleur, afhankelijk van de vacht. Hun grote oren zijn breed en breed opgezet.

 

Speeltjes voor de Britse Korthaar

krabpaal boomstam geschaafd

BEKIJK DE MODELLEN

 

Verwarring

De ‘British Blue’-variant kan vaak worden verward met de grijze Scottish Fold. De Korthaar kan echter worden gekenmerkt door zijn puntige driehoekige oren, terwijl de Vouw zachtere, gevouwen oren heeft.

Ze groeien langzaam in vergelijking met de meeste kattenrassen en bereiken een volledige fysieke ontwikkeling op ongeveer drie jaar oud. Ongebruikelijk bij huiskatten zijn ze een merkbaar seksueel dimorf ras met mannetjes van gemiddeld 9-17 lb (4,1-7,7 kg) en vrouwtjes van 3,2-5,4 kg.

 

Vacht, kleur en patronen

De vacht van de Britse korthaar is een van de bepalende kenmerken van het ras. Het is erg dicht maar heeft geen ondervacht; dus, de textuur is eerder pluche dan wollig of donzig, met een stevige, “heldere” stapel die merkbaar breekt over het lichaam van de kat terwijl het beweegt.

 

Hoewel de British Blue de meest bekende variant blijft, zijn British Shorthairs ontwikkeld in vele andere kleuren en patronen. Zwart, blauw, wit, rood, crème, zilver, goud en – het meest recent – kaneel en fawn worden geaccepteerd door alle officiële normen, hetzij vast of in kleur, tabby, gearceerd en tweekleurig patronen; de GCCF, FIFe en TICA accepteren ook chocolade en de verdunde lila ervan, niet toegestaan volgens de CFA-norm. Alle kleuren en patronen hebben ook schildpadvarianten.

 

De patronen van de tabby zijn: Klassieke gestreepte kat, makreel gestreepte kat, gevlekte & getipte gestreepte kat. De niet-tabby patronen omvatten: schildpad, tweekleurig, van patronen bi-kleur en wit, rook, getipt en gekleurd.

 

Temperament en emoties

Ze zijn een gemakkelijk en waardig ras, niet zo actief en speels als velen maar wel zachtaardig en toegewijd aan hun baasjes, waardoor ze een favoriet zijn van trainers van dieren. Ze hebben de neiging om veilig te zijn rond andere huisdieren en kinderen, omdat ze een behoorlijke hoeveelheid fysieke interactie tolereren, maar in de regel niet graag worden opgepakt of vervoerd. Ze vereisen slechts minimale verzorging en doen er goed aan om gehouden te worden als alleen-huiskatten; ze kunnen echter overgevoelig zijn voor overgewicht, tenzij er zorg wordt besteed aan hun dieet.

 

Gezondheid en leeftijd

Het Britse rascomité beschouwt de Britse korthaar als een langlevende kat, met een levensverwachting van 14-20 jaar. Gegevens over dierenartsklinieken uit Engeland laten een gemiddelde levensduur zien van 11,8 jaar. Zweedse verzekeringsgegevens stellen de mediane levensduur van het ras op> 12,5 jaar. 82% van de Britse kortharen leefde tot 10 jaar of meer en 54% leefde tot 12,5 jaar of meer.

 

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) kan een probleem zijn bij het ras. Een Deens prevalentieonderzoek met meer dan 329 katten toonde aan dat 20,4% van de mannen en 2,1% van de vrouwen HCM had. Bovendien werd 6,4% van de mannen en 3,5% van de vrouwen als dubbelzinnig beschouwd. HCM-tests van mannetjes die voor de fokkerij worden gebruikt, zijn nu verplicht voor fokkers die zijn georganiseerd onder het Deense Fife-lid Felis Danica.

 

Geen nierziektes

Er wordt gedacht dat het ras een hoog risico loopt op polycystische nierziekte (PKD). Een DNA-testlab heeft een significante afname van de PKD-mutaties in geteste populaties vastgesteld. De frequentie van de provider is nu 1%.

 

Is dit de juiste kat voor jou?

De Brits korthaar heeft niet extreem beweging nodig in vergelijking tot andere rassen. Britse kortharen zijn redelijk kalm. Speel met de jouwe en bied regelmatig lichaamsbeweging om obesitas te voorkomen. Je kat zal ook genieten van spellen die intelligentie stimuleren.

 

je moet minstens één keer per week je Britse korthaar borstelen om losse haren te verwijderen, maar intensieve verzorging is niet nodig. Deze katten werpen iets meer in warm weer.

 

Er zijn bijna geen bekende veel voorkomende ziekten. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) manifesteert zich in sommige lijnen, maar is zeldzaam.